Om man har en traktor, oavsett sort, kan det förekomma att den behöver repareras. Ibland kan det gå att köra vidare med traktorn utan att något händer, andra gånger behöver den lagas med en gång. Men vad behöver man tänka på när traktorn ska lämnas in på reparation?
Välja rätt verkstad
Att reparera en traktor är inte helt olikt att reparera en bil men det kan vara klokt att tänka på att verkstaden behöver relativt högt till tak för att kunna hissa upp traktorn på en lyft. Det skadar inte heller om verkstaden har någon kunskap om att hålla på med traktorer. Ibland kan det också vara så att traktorn måste repareras på plats. Om den gått sönder mitt ute i skogen kanske man inte kan ta sig så långt med den. Då kan det vara klokt att välja en verkstad som kan rycka ut med kort varsel.
Restaurering av en gammal traktor
Får man tag i en riktigt gammal traktor kan det vara bättre att restaurera den än att modernisera den. Om man anlitar en verkstad för det här arbetet är det viktigt att man är noga med att tala om hur man vill ha saker och ting. Det är dock viktigt att komma ihåg att det kan kosta en hel del pengar att få tag i originaldelar till gamla traktorer och man kan därför få betala en hel del innan traktorn är färdig.
Vad kostar reparationen?
Hur mycket en reparation av en traktor kostar kan variera stort. Det beror helt enkelt på vad som måste göras. Ska det bytas däck kan det gå på någon tusenlapp utöver däckets kostnad. Är det en mer omfattande reparation som kräver många reservdelar kan det gå på tiotals tusen kronor.
Vad kan man göra själv?
En del reparationer kan man göra på egen hand. En traktor kan dock vara svår att lyfta upp med en vanlig domkraft. Har traktorn fått lite rostskador eller stenskott kan man dock slipa ner och åtgärda dem i tid. Det kostar inte så många hundralappar och det gör att traktorn håller betydligt längre.
Hur ofta behöver traktorer servas och repareras?
Hur ofta en traktor behöver servas och repareras beror helt på användningen. De allra flesta passar dock på att serva traktorn en gång per år. Många servar inte sina traktorer alls utan de fyller bara på lite olja vid behov. Antalet reparationer och hur ofta de behövs beror bland annat på hur och till vad traktorn används.